Parhaat sukututkimukseen liittyvät nettisivut aloittelevalle tutkijalle

Hei aloitteleva tutkija, tutustu täällä parhaimpiin sukututkimukseen liittyviin nettisivuihin! Lue lisää parhaat sukututkimukseen liittyvät tältää!

Parhaat sukututkimukseen liittyvät nettisivut aloitteleville tutkijoille

Sukututkimus tarkoittaa ihmisten sukulaissuhteiden ja sukujen historiaa, jota voidaan tehdä arkistolähteisiin perustuvana sukututkimuksena tai geneettisenä sukututkimuksena, jolloin mukana on DNA-testit. Perinteinen sukututkimus on kuitenkin tutkijan istumalihaksia, uteliaisuutta ja ongelmanratkaisukykyä vaativa tieteenala, joka voidaan jakaa esipolvitutkimukseen ja jälkipolvitutkimukseen. Esipolvitutkimuksessa edetään nykyhetkestä menneisyyteen sukupolvesta toiseen, ja jälkipolvitutkimuksessa valitaan kantapari, jonka jälkeläisten kautta lähestytään kohti nykypäivää.Parhaat sukututkimukseen liittyvät

Sukututkimusta aloittavalle tutkijalle suositellaan sukututkimuskurssia, mutta myös ilman sitä pääsee vauhtiin. Internet on erinomainen tietolähde sukututkimuksessa, sillä monesti 1800 – 1900-luvulla syntyneiden esivanhempien perustiedot riittävät. Tutkimus kannattaa aloittaa haastattelemalla suvun vanhimpia ja tutkia olemassa olevaa materiaalia, kuten valokuvia ja virkatodistuksia. Se jälkeen internet tarjoaa lukuisia sivustoja, joita voi käyttää apunaan.

Suomen Sukututkimusseura ja Suomen Sukuhistoriallinen Yhdistys

Suomen Sukututkimusseura on alan tutkijoiden tieteellinen seura, joka edistää suomalaista suku- ja henkilöhistorian tutkimusta. Seura järjestää koulutuksia, seminaareja ja tuottaa julkaisuja ja tietokantapalveluita. Genealogia.fi-sivujen kautta löytää historiakirjoja ympäri maata, ja apua tutkijoille on saatavilla esimerkiksi keskustelufoorumin välityksellä. Lisäksi sivuilla on hakupalvelu, joka on portti sukututkimuksen lähdeaineistoihin, kuten digitoituun kirjallisuuteen ja hakemistoihin.

Vuonna 2004 perustettu Suomen Sukuhistoriallinen Yhdistys ry toimii sukututkimuksen edistämiseksi digitointiprojektilla, joka perustuu vapaaehtoistyönä tehtävään aineistotaltiointeihin. Osa sukuhistoria.fi-sivuilla olevasta materiaalista on kaikkien saatavilla, mutta joihinkin tietoihin pääsee käsiksi vain liittymällä yhdistyksen jäseneksi. Sivuilta löytyy esimerkiksi laaja kuva-arkisto, kirkonkirjoja, tuomiokirjoja, käsityöläiskortisto ja läänintilejä. Lisäksi sivuilla on foorumi sukututkijoiden väliseen keskusteluun.

Kansallisarkisto

Kansallisarkisto toimii varmistaakseen kulttuuriperintöön kuuluvien asiakirjojen säilymisen ja niiden saatavuuden kaikille. Sukututkijoiden käyttöön arkisto.fi-sivuilla on Arkistojen Portti, josta löytää tietoa sukututkimuksen aloittamisesta ja peruslähteistä, mikrofilmi- ja korttiluetteloita, lomakkeita kirkonkirjojen ja siviilirekisterien käyttöluvan hakemiseen ja tietoa pitäjänkartoista. Lisäksi sivujen kautta pääsee Karjala-tietokantaan, jossa on luovutetun Karjalan alueen kirkonkirjat 1600-luvulta alkaen.

Kansallisarkiston sivuilla on myös Suomen asutuksen yleisluettelo, joka sisältää pitäjittäin ja vuosittain jaoteltuja lähdetietoja. Sota-aikoihin liittyvää tietoa löytyy kantakortista, joka on jokaisesta puolustusvoimissa palvelusta suorittaneesta henkilöstä tehty asiakirja. Aarre-arkistorekisteristä löytyy tietoa puolustusvoimien ja -hallinnon aineistoista. Lisäksi Kansallisarkistossa on tietoa sodissa menehtyneistä, sotavangeista, luovutuksista ja muusta, joista 1900-luvun alkupuolen historiatietoja voi etsiä.

MyHeritage

Myheritage.fi-sivut ovat sukututkijalle monipuolinen työkalu, jossa tutkimusta voi historiatietojen lisäksi tehdä DNA-testin avulla. Palvelussa on mahdollista rakentaa online-sukupuu, johon voi lisätä nimiä, päivämääriä, valokuvia sekä kertomuksia. Valmiin lopputuloksen voi helposti jakaa esimerkiksi perheelle tai suvulle. Sivusto sisältää myös kansainvälisen tietokannan, jossa pelkän nimen perusteella voi saada runsaasti lisämateriaalia omaan tutkimukseensa.

MyHeritage-palvelun mielenkiintoisin osa on Smart Matches- ja Record Matches -ominaisuudet, joiden avulla palvelu etsii automaattisesti lisää tietoja tutkijan suvusta laaditun sukupuun perusteella. Sen avulla on mahdollista löytää uusia sukupuuyhteyksiä sekä tietoja ja sanomalehtiartikkeleita esivanhemmista. Lisäksi MyHeritagen DNA-testin kautta voi selvittää tietoja etnisestä taustasta ja kenties löytää linkkejä löytämättömiin linkkeihin suvussa.

Archives

Vuonna 2009 perustettu Archives auttaa ihmisiä selvittämään sukuhistoriaansa tekemällä siitä nopeaa ja helppoa joko perinteisen arkistotutkimuksen avulla tai DNA-testillä. Archives.com-sivusto sisältää jatkuvasti kasvavan kokoelman erilaisia tallenteita, valokuvia, sanomalehtiä, sukupuita ja paljon muuta. Palvelu tekee yhteistyötä FamilySearchin ja Yhdysvaltain Kansallisarkiston kanssa taatakseen mahdollisimman monipuolisen aineiston jokaiselle sukunsa historiasta kiinnostuneelle tutkijalle.

FamilySearch

Sivusto Familysearch.org on omien sanojensa mukaan maailman suurimman sukuhistoria- ja historiatietojen arkiston ylläpitäjä. Se on toiminut jo yli sadan vuoden ajan keräämällä ja tallentamalla sukujen historiaa. FamilySearchin tarjoaa ilmaiset palvelut, yli neljä biljoonaa nimeä ympäri maailmaa, lähes 5000 sukututkimukseen keskittynyttä keskusta ja ympäri vuorokauden auki olevan puhelintuen kaikille sukututkijoille.

Facebookin sukututkimusryhmät

Sukututkimusta tehdessä silmät ja korvat kannattaa pitää auki kaikkialla missä liikkuu, myös sosiaalisen median palveluissa. Esimerkiksi Facebookissa on useita sukututkimukseen liittyviä ja tiettyihin sukuihin ja alueisiin keskittyneitä ryhmiä, joista voi onnistua löytämään lisätietoja omasta tutkimuskohteesta. Vähimmilläänkin se on oivallinen tapa verkostoitua muiden sukututkijoiden kanssa ja saada uusia näkökulmia tutkimuksen etenemiseen.

Yhteenveto

Aloitteleva sukututkimuksen tekijä on monesti hukassa sen suhteen, mistä työn voisi aloittaa. Tähän artikkeliin olemme keränneet joitakin erinomaisia nettisivustoja, joihin on kerätty paljon tietoa ja myös hyviä vinkkejä jatkotutkimuksen kannalta. Tutustu ja käytä niiden anti hyödyksesi, mikäli olet päättänyt lähteä kiehtovan ja kerta toisensa jälkeen tutkijaa haastavan sukututkimuksen polulle.

Lue lisää vinkkejä sukututkimuksen tekemiseen